Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник

Автономна Республіка Крим

  • Окуповано

Обмеження:

Окуповано РФ з 2014 року.

Про заповідник

Заповідник простягається вздовж узбережжя Чорного моря на 49 кілометрів (від Гурзуфа до Фороса, оточуючи Ялту). Заповідник здебільшого покриває гірські території над узбережжям, а в деяких місцях сягає берега моря. Найвища точка – гора Ай-Петрі (1234 м). Гори, скелі та яйла, карстові впадини та порожнини, котловини та зниження, морське узбережжя – ландшафт цих живописних територій утворився внаслідок складних і тривалих геологічних процесів, пов’язаних як з відкладенням осадових порід, так і з підняттям земної кори.

 

Тут і пухнастодубові ліси з ділянками ялівцю високого та фісташки туполистої, ліси сосни кримської, сосни Коха (в районі Гурзуфа) у поєднанні з сосною звичайною і типові букові ліси, що займають вирівняні ділянки, а також реліктові ліси з ялівцю високого. На вершині яйли розкинулися специфічні лучні степи, які на крутих схилах змінюються угрупованнями чагарничків, а в карстових пониженнях – луками.

Увага! Заповідник розташований на території Криму, окупованого з 2014 року військами Російської Федерації. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудили дії Росії та запровадили санкції проти неї. Крим – це Україна! Зустрінемось після звільнення півострова від агресора.

Міжнародні статуси

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: