30 листопада – День пам’яті втрачених видів

Ще на початку XX століття довгокрил звичайний був одним з найчисельніших видів кажанів в Україні, однак сьогодні для нас він вважається зниклим.

У Криму остання знахідка цього виду датується 1947 роком. Значно довше довгокрил протримався на Закарпатті. Адже там ще у 1993 році налічили близько 200 особин у штольні “Довгаруня” на Рахівщині. Однак вже наступного року довгокрилів там більш не знайшли. Навіть спеціальні пошуки наприкінці 90-их років по місцях, які він населяв раніше, не дали позитивного результату.
Чому ж цей вид зник з території України? Головним чином — через турбування і руйнування його оселищ, використання пестицидів та навмисне винищення людиною. Сумна іронія у тому, що довгокрила також добували задля виготовлення опудал і скелетів для освітніх закладів, біологічних кабінетів, музеїв тощо.
На фотографіях ви можете побачити цілу коробку з довгокрилами, відловленими на Рахівщині на початку 60-их років ХХ століття. Сьогодні музей, напевне, єдиний спосіб побачити цього кажана в Україні. Хоча у сусідніх Румунії, Угорщині, Словаччині він є поширеним видом у дикій природі
Сьогодні, у День пам’яті втрачених видів, на цьому трагічному прикладі ми хочемо показати, наскільки стрімко може відбутися втрата. Вона може розпочатися з окремої, іноді невеликої території, а згодом стати глобальною і часто — незворотньою.
І лише від нас залежить, чи зможемо ми захистити майбутнє тих видів, які зараз перебувають під загрозою, зазвичай, саме через людську діяльність.
На фото: Тушки довгокрила звичайного з фондів Зоологічного музею ЛНУ.
Джерело: WWF-Україна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: