У Карпатському біосферному заповіднику проводять моніторинг хижаків

Науковці проводять зимовий моніторинг хижаків у Карпатському біосферному заповіднику. Про це повідомили на сторінці заповідника у Фейсбук.

Для моніторингу використовується сітка з квадратами 10х10 км, яка покриває весь Карпатський регіон. Впродовж зимового періоду 2021-22 років на території різних таких квадратів за допомогою фотопасток збирається інформація щодо стану популяції та поширення великих хижих ссавців у Карпатах – зокрема вовка, ведмедя та рисі. Для даного моніторингу в українській частині Карпат залучено понад 150 фотопасток на території площею понад 300 000 га.
У Карпатському біосферному заповіднику:
– встановлено 18 фотопасток;
– визначено 14 квадратів у межах проєктної сітки;
– влаштовано спостереження на території 8 відділень;
– організовано збір інформації на 140 га.
Аналіз отриманої інформації проводитиметься пізніше. А зараз, взимку, коли доступ до фотопасток обмежений, потужні акумулятори забезпечують безперебійну фото та відеофіксацію.
Такий систематичний моніторинг великих хижих ссавців допоможе краще зрозуміти які частини Карпат є особливо важливими для цих видів, сприятиме посиленню охоронних заходів та забезпечить ефективний захист ведмедя, рисі та вовка у Карпатах.
Карпатський біосферний заповідник є учасником міжнародного проєкту «Зимовий моніторинг великих хижих ссавців» (Winter Large Carnivore Monitoring). Спостереження здійснюються за допомогою фотопасток, отриманих в межах проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», що фінансується урядом Німеччини через Кредитну установу для Відбудови KfW, та фотопасток, отриманих за сприяння Франкфуртського зоологічного товариства. Методика досліджень розроблена та підтримується Франкфуртським зоологічним товариством у співпраці з Фрайбурзьким університетом (University of Freiburg).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Про парк

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: