Біорізноманіття річки Іква під загрозою

Чим довше продовжується війна, тим більше природа України зазнає втрат. Не оминули наслідки бойових дій і річку Іква, що протікає поряд із містом Кременець. Заплава річки на цій ділянці пропонується для розширення Національного природного парку «Кременецькі гори».

У воду річки Іква потрапила отрута через пошкодження уламками збитої крилатої ракети ємностей агрофірми, в яких зберігалися рідкі мінеральні добрива з високим вмістом аміаку. Внаслідок цього, у річці загинула риба, в колодязях найближчого від аварії села рівень аміаку в рази перевищував допустимі норми кілька днів поспіль. Зміни у природних комплексах наукові працівники НПП «Кременецькі гори» будуть спостерігати на протязі кількох місяців, а можливо і років. Також нижче за течією знаходиться Малоандрузький ботанічний заказник місцевого значення, який також планується включити до території національного парку. Тут збереглися цінні водно-болотні комплекси та мешкає багато видів птахів. 

Заплава річки Іква, нижче за течією від місця аварії, це важлива територія для збереження місцевого біорізноманіття. Два роки тому саме тут працівниками парку вперше на півночі Тернопільщини було виявлено популяцію рідкісної комахоїдної товстянки двоколірної (Pinguicula bicolor), що занесена до Червоної книги України. Як вплинуло забруднення річки на її популяцію можна буде сказати тільки через кілька років. Окрім того, на цій ділянці зростають також інші види з Червоної книги України: коручка болотна (Epipactis palustris), сошник іржавий (Schoenus ferrugineus), жировик Льозеля (Liparis loeselii), пальчатокорінник травневий (Dactylorhiza majalis). 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: