10 причин відвідати Яворівський національний природний парк

Літо минуло, а значить, у потязі чи автотранспорті вже не так спекотно й до національного природного парку комфортніше дістатися. Виїзд на природу — це гарний спосіб перепочити душею та перемкнути думки. У цьому дописі називаємо 10 причин, чому варто поїхати в Яворівський національний природний парк Львівської області.
  1. Через парк проходить лінія Головного європейського вододілу: тут витікають річки, що несуть свої води в Чорне та Балтійське моря.
  2. У лісах парку поряд ростуть сосни, буки та дуби — таке рідкісне поєднання трапляється в Україні лише в регіоні Розточчя та Криму.
  3. У лісах серед інших мешканців живе сарна європейська, горностай, сова довгохвоста, а на прилеглих ставках зупиняються перепочити на шляху міграції численні птахи — зокрема крижні, попелюхи, біла та сіра чаплі.
  4. Неподалік Головного європейського вододілу радимо відвідати історико-сакральну памʼятку регіону, Святомиколаївський монастир у селі Крехів. Його історія сягає XVI століття!
  5. Чорні стави. Три ставки в парку мають чорну воду: на забарвлення впливає торфʼянисте дно водойм і шишки вільхи, які падають у воду. Настояна на шишках вільхи та торфі, ставкова вода помʼякшує та зволожує шкіру.
  6. Ландшафтне розмаїття: у парку є степові зони, як на Поділлі, пагорби, ніби в Карпатах, і водно-болотні угруповання, як на Поліссі.
  7. Тут зручно відпочивати з дітьми, бо стежки мають незначний перепад висот, тому зручно гуляти пішки, їздити велосипедом.
  8. У парку можна побачити тарпанів — нащадків диких коней. Вони невеликі на зріст, міцної статури, мають густу жовто-буру шерсть і чорну смужку вздовж хребта.
  9. У парку можна покататися верхи, придбати мед і виготовити сувенір, який є візитівкою краю, — яворівську забавку. Також радимо спробувати локальну страву — яворівський пиріг.
  10. Парк має обладнані місця відпочинку та ночівлі, цю інформацію додаємо в коментарях.
Цей матеріал ми підготували спільно з працівниками національного парку. Нині в парку діють обмеження на відвідування. Детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Новини

Заночувати в національному парку. “Сколівські Бескиди”

Національний природний парк "Сколівські Бескиди" розташований у Львівській області. Там можна побачити фортецю княжої доби, піднятися на гору Парашка, відпочити біля водоспаду. Щоб побачити більше, радимо зупинитися на ніч у житлі нацпарку.

  • Мандри
  • Без категорії

Зупинитися на ніч у карпатському нацпарку. “Синьогора”

Під час мандрівки горами в національному природному парку "Синьогора" Івано-Франківської області можна зупинитися на ніч у готелі чи котеджах парку. Ми зібрали всю інформацію про це житло.

  • Без категорії
  • Мандри

Орендувати житло в національному парку. Яворівський

Яворівський національний природний парк розташований у Львівській області. Зони відпочинку лежать на берегах водойм і серед лісу. Будинок для мандрівника. В одному будиночку 3-4 ліжкомісця. Загальна кількість ліжкомісць – 30.

  • Без категорії
  • Мандри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: