Захист кандидатської дисертації на тему: «Міграція та перерозподіл 137Cs в екосистемах боліт Західного Полісся України»

27 січня 2021 року на засіданні Спеціалізованої вченої ради К 47.104.05 Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне) відбувся захист дисертаційної роботи завідувача науково-дослідного сектору Національного природного парку  “Дермансько-Острозький Головко Оксани Вікторівни на тему:  “Міграція та перерозподіл 137Cs в екосистемах боліт Західного Полісся України. Дисертацію було подано на присудження наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.16 – екологія. Керівником роботи був Орлов О.О., к.б.н., ст.н.с.

Метою дисертаційного дослідження було встановлення закономірностей міграції та перерозподілу 137Cs в екосистемах боліт Західного Полісся України.

Дослідження проведені протягом 2004-2019 рр. в Західному (Волинському) Поліссі, на території Рівненського природного заповідника, Національного природного парку  “Прип’ять-Стохід, ДП  “Рокитнівське ЛГ та ДП  “Сарненське ЛГ. Дослідними об’єктами були екосистеми боліт на 23 постійних пробних площах, що репрезентують низинні, перехідні та верхові лісові й безлісі типи боліт. 

Авторкою встановлено особливості вертикального розподілу 137Cs у торфово-болотних ґрунтах зазначених типів боліт, досліджено та проаналізовано накопичення радіонукліду головними ярусами рослинності боліт: деревостаном, трав’яно-чагарничковим ярусом, моховим ярусом, лишайниками та макроміцетами, вивчено особливості радіоактивного забруднення різних видів води боліт та проаналізовано їх вплив на гідрологічно пов’язані з ними об’єкти, кількісно оцінено розподіл сумарної активності 137Cs в екосистемах безлісих та лісових боліт Західного Полісся.

Дослідження демонструють, що болотні екосистеми, особливо верхового та перехідного типів, і досі лишаються критичними внаслідок інтенсивного накопичення 137Cs в їх компонентах, що відповідно зумовлює обмежене господарське використання даних типів екосистем.

Результати, отримані під час виконання дисертаційної роботи, дозволять диференційовано підійти до використання ресурсів дикоростучої ягідної та лікарської сировини, а частково і деревної продукції (особливо деревини вільхи та берези), та використання боліт як сінокосів в умовах радіоактивного забруднення Західного Полісся, визначити гідрогеохімічну роль боліт у формуванні якості води гідрологічно пов’язаних з ними об’єктів, а також можуть бути використані для розроблення зонування території досліджуваного регіону за інтенсивністю міграції 137Cs у болотних екосистемах та можливістю їх господарського використання.

Ознайомитись із текстом дисертації та авторефератом можна за посиланням

Оксана Головко, завідувач науково-дослідного сектору Національного природного парку  “Дермансько-Острозький” 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: