Нові види сов Чорнобильського заповідника

Деякі види сов, зокрема сова бородата та сичик-горобець, раніше не зустрічалися на півночі Київської області, проте відтепер гніздяться у Чорнобильському заповіднику у значній кількості. Що відомо про цих птахів? Повідомляє орнітолог заповідника Сергій Домашевський.

Сова бородата (Strix nebulosa) – рідкісний гніздовий птах Чорнобильського заповідни­ка. Маса її тіла становить до 1,2 кг, довжи­на тіла сягає 64-70 см, розмах крил – до 140 см. З усіх 13 видів сов, що трапляються у вітчизняній фауні, своїми розмірами сова бородата дещо поступається лише пугачу.  

Вперше в Україні гніздування бородатої сови було виявлено в 1985 р. на теренах По­ліського природного заповідника. Поступово цих сов на гніздуванні побільшало, і вони почали розселятися Поліссям. У Київській області вперше сову бородату було виявле­но на гніздуванні у 2002 р., а в Чорнобиль­ській зоні відчуження її вперше виявили у 2003 р. 

Нині в Україні гніздиться від 60 до 110 пар сови бородатої. ЇЇ чисельність дуже залежить від кількості дрібних гризунів. Нині в заповіднику постійно гніздиться від 8 до 12 пар.

Сова бородата сама гнізд не будує, а займає гнізда хижих птахів біля відкритих заболочених ділянок. ЇЇ чисельність дуже залежить від кількості дрібних гризунів. Якщо рік не «врожайний» на дрібних гризунів, то птахи можуть взагалі не гніздуватися.

 

Сичик-горобець (Glaucidium passerinum) навпаки – найменша сова України та Європи. Розміром він справді майже як горобець хатній: завдовжки 15,2-17,5 см, розмах крил ста­новить 35-39 см, маса в нього може бути вдвічі більшою – 50-77 г. 

Як і бородата сова, він занесений до Червоної книги України. 

Ще на початку XXI ст. сичика-горобця в Чорнобильській зоні відчуження не спостерігали. Вперше цього птаха виявили влітку 2009 р., і на той час було відомо лише 5 місць пе­ребування птахів. На сьогодні в Чорнобиль­ському заповіднику відомо 27 таких місць. Оселяються ці сови в листяних та мішаних лісах, а гнізда роблять в дуплах, можуть займати дупла дятлів.

На відміну від багатьох видів сов, сичик-горобець полює не вночі, а від ранку до сутінок. Живиться дрібними тваринами – мишоподібними гризунами та дрібними птахами. Тому, якщо сичик виявляє себе вдень голосом або візуально, то його почи­нають переслідувати зграї пташок, які голосно кричать. Тож ця сова полює із засідок, заздалегідь ховаючись від стороннього ока. 

 

Автор Домашевський Сергій, канд. біол. наук, науковий співробітник ЧРЕБЗ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Новини

Стежка для бьордвочингу в Нижньодністровському національному парку: як доїхати

У цьому матеріалі зібрали поради бьордвочерів Ігоря Вєтохіна, Олександра Бурковського та Сергія Ковальова про досвід птахоспоглядання на стежці "Шепіт заплав".

  • Птахи
  • Без категорії
  • Мандри

Човном пересувалися більше, ніж машиною: експедиція в національний парк «Прип’ять-Стохід»

Парк межує з Білоруссю, лежить у прикордонній зоні. З Києва ми їхали 6 годин чудовою варшавською трасою (автошлях E373. — Ред.). Після Маневичів треба повернути на північ і їхати до Любешева

  • Без категорії
  • Мандри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: