Вплив глобальних погодних умов на строки весняної міграції птахів у Канівському природному заповіднику

Переліт птахів значною мірою залежить від примх погоди, тому що для них важливі умови не тільки в рідних краях, а й у місцях зимівлі та на шляхах міграції. Вони значною мірою й визначають терміни повернення тих чи інших видів. А оскільки зміни клімату в різних місцях планети проявляються по-різному, то і вплив їх може бути неоднозначним. 

Щоб зрозуміти, чому відбуваються ті чи інші зміни, важливо оцінити залежність різних видів птахів від глобальних погодних факторів, а не лише умов у місцях проведення спостережень. Оцінити цей зв’язок вдалося за допомогою так званого індексу Північно-Атлантичного коливання, який характеризує стан погоди на значній території Північної півкулі. Для аналізу були використані дані щодо прильоту і відльоту 92 видів, зібрані протягом 1987-2018 рр. 

Статистично достовірна кореляція виявлена для 33 (35,9%) видів. 50 коефіцієнтів були від’ємними (82,0%), 11 – додатними (18,0%). Найбільше зв’язків проявилося в лютому (12) та березні (22). У квітні їх було менше (5). Лише по одному достовірному значенню виявлено для січня і травня. Для 20 видів знайдені кореляції з усередненим індексом за 3 місяці (січень – березень). Зв’язки з індексами ПАК були значно частішими у ближніх мігрантів (63,3% досліджених видів), ніж у видів, що зимують у тропічній та Південній Африці (20,5%), і проміжній групі (18.8%). Для зимуючих птахів виявлено 8 достовірних коефіцієнтів кореляції у 3 видів (42,9%). За модулем статистично достовірні коефіцієнти коливалися від 0,35 до 0,80. Середні абсолютні значення їх були близькими для різних груп видів. Узагальнене середнє значення 0,50 ± 0,01 (n = 61).

Публікацію підготовлено за матеріалами статті Grishchenko V.N. (2019): Influence of Global Weather Conditions on Timing of the Spring Migration of Birds in the Kaniv Nature Reserve (Central Ukraine) // Vestnik Zoologii. – 2019. – V. 53, N 2. – P. 141-148. 

Зі статтею в повному обсязі можна ознайомитися за посиланням

Віталій Грищенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника, канд. біол. наук.

Фото В. Грищенка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: