Мікроліс: нова ідея для міст і сіл

Як це у світі? 

У нідерландських містах можна натрапити на звичайний маленький ліс посеред вулиці про це йдеться у сюжеті служби BBC. 

Незважаючи на високу густоту населення, в кожному районі мешканці знайшли по 200 квадратних метрів землі і зробили з неї природний ліс. Більшість таких лісів розміром як маленький тенісний корт. Їх саджають за японським методом Міявакі. Грунт підживлюють добривами та висаджують дерева. А за кілька років тут виростає густий ліс. Чи може це позитивно вплинути на зміну клімату? Один мікроліс ні, але багато таких територій по всьому світу може. Такий метод допоможе зменшити зміну клімату. Але не зупинити її негативні наслідки зовсім, бо для цього треба припинити викиди вуглецю. 

У сюжеті BBC йдеться, що одна з головних цілей мікролісу розповісти мешканцям міст про природу. Там можна проводити майстер-класи для дітей, а місцеві громадські організації можуть долучитись до проєкту. Уряд Британії  вже виділив кошти на 12 "мікролісів". Діти повинні знати, як відновлювати ліс, вивчати його, щоб у дорослому віці продовжувати дбати про природу і знати, як це робити. 

Як посадити мікроліс?

Нещодавно з дітками посадили мікроліс у селі Красів Львівської області

Нещодавно посадили мікроліс у селі Красів Львівської області. Це регіон Львівського Опілля, де поруч із мільйонним містом досі збереглася велика ділянка старовікового букового лісу. І загалом регіон об’єднують великі ділянки лісів. 

У селі відтворили мінікопію таких лісів на ділянці близько 10 соток висадили лісові породи, які зустрічаються у цих лісах. Саджанці з Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру це перше в Україні державне підприємство, створене за шведською технологією вирощування посадматеріалу із закритою кореневою системою. 

Ліс висадили у партнерстві із Львівським лісгоспом, координували роботу головний лісничий Львівського лісгоспу Роман Коваль та лісничий Красівського лісництва Юрій Ткачук. 

  • Як правильно посадити мікроліс?

Спочатку потрібно підготувати землю. Вона має бути пухкою, бажано вологою, щоб саджанці краще і швидше прийнялись. 

Чим вони молодші, тим менший стрес під час пересаджування. Рослини аналогічно, як і  людина, в молодшому віці краще адаптуються до нового середовища. Незалежно від того, наскільки багаті умови для росту лісу, дерева однаково будуть між собою конкурувати. Над землею вони змагатимуться кроною за світло, а під землею чиє коріння займе більше території. Малі дерева варто садити з розрахунку півтора метра на два. 

Щороку на Львівщині висаджують близько 10 мільйонів дерев. За годину лісник садить 800 саджанців.

  • Яким має бути догляд за мікролісом?

Коли ми створюємо лісові посадки на сільськогосподарських чи міських територіях, за ними треба набагато більше догляду. На першому етапі потрібно посадити найбільшу кількість доступних дерев, чагарників, можливо, й моху, і тоді буде формуватися лісове середовище. 

Також важливою є і лісова підстилка з бактеріями, які розвиваються в ній, грибами, і в комплексі всі ці складники дають лісове середовище. Впродовж перших років потрібно доглядати те, що росте навколо дерева, яке ми посадили. Доглядаємо за ним, викошуючи траву, прибираємо інші малоцінні породи, рекомендується робити підсівання грибів. Гриби є першими помічниками дерев на етапах росту і під час розкладання. Грибниця витягує з дерева поживні речовини, цукри, але натомість постачає величезну кількість мінеральних речовин і води до деревини. За рахунок такого симбіозу дерева краще розвиваються, бо площа живлення зростає. 

  • Як вирощують деревця у лісовому селекційно-насіннєвому центрі?

Особливість у тому, що вони не у відкритому грунті вирощуються, а відразу в контейнерах. У кожну лунку висаджується насінина, вона проростає, і вже в тому грунті є поживні речовини. Субстрат формується так, щоб там був запас поживних речовин на два-три роки. Є спеціальні добрива, які розкладаються близько двох-трьох років. Відтак саджанці більш стійкі і менше потерпають від погодних умов під час висаджування, їм набагато простіше прийнятися. Рослина орієнтується в просторі, так само, як і будь-який живий організм, відчуває північ, південь, захід, схід, полюси землі. За магнітнітними полюсами вона відчуває, де вона росла, і хоче в таке саме середовище потрапити. А рослині із закритою кореневою системою простіше реагувати, бо пересаджуючи, ми не пошкоджуємо корінь, зберігаємо всі найменші корінці, вони не мають ніяких надривів чи тріщин, і тому в них шанси набагато вищі, щоб вкорінитися і прорости. 

Саджанці із насіннєвого центру мають запас поживних речовин на 2-3 роки

Ольга Бовкун

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: