Види, занесені до Червоної книги України

Відповідно до Закону України "Про Червону книгу України", Червона книга України є офіційним державним документом, який містить перелік рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Також Червона книга містить узагальнені відомості про сучасний стан цих видів та заходи щодо їх збереження і відтворення.
Наразі готується четверте видання Червоної книги, основою для якого слугують переліки видів рослин та грибів і тварин, підготовлені науковцями та затверджені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. У ці, затверджені у 2021 році переліки, потрапили 687 видів тварин та 858 видів рослин і грибів.
Варто підкреслити, що кількість видів в Червоній книзі збільшується. Третє видання Червоної книги України (https://redbook-ua.org) 2009 року включало 542 види тварин та 826 видів рослин і грибів. Друге видання включало 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу. Перша Червона книга України, опублікована у 1980 році, включала 85 видів (підвидів) тварин і 151 вид вищих рослин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: