Збережемо бурого ведмедя: Міндовкілля затвердило план дій

Міндовкілля затвердило План дій, щодо збереження бурого ведмедя в Україні. Цей документ розробили спільно з Громадською спілкою «Всесвітній фонд природи Україна» на основі матеріалів, зібраних науковцями за останні 30 років в Українських Карпатах та Поліссі.

Сьогодні існує велика загроза подальшого істотного скорочення чисельності популяції ведмедів. Це відбувається через активну експлуатацію лісів, де вони перебувають. Крім того, поширення браконьєрства, турбування технікою, скорочення кормової бази та високої смертності молодняка.

Затверджений План дій передбачає:
– проведення системних ґрунтовних наукових досліджень,
– організацію моніторингу популяцій ведмедя,
– збереження середовищ його існування та формування екологічних коридорів,
– боротьбу з браконьєрством та проведення відповідних інформаційно-просвітницьких кампаній серед широких верств населення,
– підготовку та впровадження рекомендацій для підвищення ефективності ведення лісового та мисливського господарства.

Все це має сприяти зменшенню впливу негативних чинників на популяцію виду в Україні.

Ведмідь бурий – найкрупніший хижак фауни України та єдиний представник родини Ведмежих (Ursidae). Статус «мисливського» виду в Україні призвів до значного його скорочення.

За останні 40 років їх чисельність скоротилася більш, ніж утричі. З 2003 року ведмедя бурого занесено до Червоної книги України. Вид, визначено як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Він включений до Додатку II Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції) і Додатку ІІ Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Новини

Стежка для бьордвочингу в Нижньодністровському національному парку: як доїхати

У цьому матеріалі зібрали поради бьордвочерів Ігоря Вєтохіна, Олександра Бурковського та Сергія Ковальова про досвід птахоспоглядання на стежці "Шепіт заплав".

  • Птахи
  • Без категорії
  • Мандри

Човном пересувалися більше, ніж машиною: експедиція в національний парк «Прип’ять-Стохід»

Парк межує з Білоруссю, лежить у прикордонній зоні. З Києва ми їхали 6 годин чудовою варшавською трасою (автошлях E373. — Ред.). Після Маневичів треба повернути на північ і їхати до Любешева

  • Без категорії
  • Мандри

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: