Корисні додатки на телефон для дослідження природи

Ви гуляєте на природі? Цікаво дізнатися про тварин та рослини, за якими спостерігаєте? Тримайте перелік корисних додатків для вашого смартфона.

BirdID – визначник-довідник про птахів. Варто створити свій профіль, навчитися визначати птахів і замість ігор на телефоні проходити тести зі знання зображень та голосів птахів.

Назви птахів та навігація тут перекладені українською. BirdID можна завантажити на телефон, щоб користуватися офлайн. З вашого профілю ви можете зайти також і через вебсайт.

BirdID має визначник птахів з підказками, на які ознаки звертати увагу, визначаючи вид птаха. Також для кожного виду зібрані посилання на додаткові джерела з фото, відео, голосами, пір’ям виду. Додаток пропонує вам поглянути на види, які подібні за виглядом чи голосом. Цікаво, що усі результати ваших тестів формують статистику, за якою ви можете згодом проаналізувати, на яких видах ви найчастіше помиляєтесь. Також за допомогою сайту можна створювати групи для змагань – вибирати окремі види для тестів, а посилання можете скинути друзям або учням.

Merlin , якщо ви знаєте англійську – крутий додаток, який допоможе визначити птаха, а також Merlin підв’язаний до міжнародного ресурсу eBird (цей додаток є українською), куди ви можете завантажувати свої спостереження за птахами та досліджувати пташині місця, куди б ви не поїхали. Якщо створити профіль в обох додатках, то ваші спостереження з eBird автоматично синхронізуються з Merlin.

BirdNET визначає голос птаха, якщо ви записуєте зблизька та без шумів. Бажано, щоб птах був за 1-2 метри від вас та щоб поруч не було шуму вулиці чи людей. Так програма з найбільшою ймовірністю визначить вид правильно.

Птахи України  – додаток, значно простіший у використанні, займає небагато місця й працює офлайн. Короткий опис, декілька фото, запис пісні та посилання на статтю у Вікіпедії.

Плазуни та земноводні України – додаток від творців Птахи України. Тут фотографії усіх жаб, тритонів, ящірок, змій, черепах. Ви також можете послухати записи типових жаб’ячих звуків.

iNaturalist – подібний до eBird, за допомогою цього додатка ви можете вносити свою лепту у наукові дослідження. Для цього вам потрібно завантажити в додаток або зробити напряму через нього фото рослини/тварини/гриба. Місце та час спостереження встановлюються автоматично, а спеціалісти визначать вид через деякий час. Часто назва латинкою, а не українською, проте одразу з активними посиланнями на Вікіпедію. Ви можете також переглянути фото та мапу спостережень за цим видом.

Ганна Кузьо, орнітолог, популяризаторка бьордвочингу в Україні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: