Як долучитися до досліджень науковців?

Часом вчені потребують допомоги – адже неможливо бути всюди одночасно і бачити все своїми очима. Коли питання є важливим і масштабним, а дослідження охоплює значні території або навіть всю країну – дуже важливо мати надійних партнерів і помічників.
Оголошення про збір певних даних іноді розміщуються в соціальних мережах і широко розсилаються поміж друзями. Ми зібрали кілька таких оголошень – ви можете допомогти вченим проводити важливі дослідження, надсилаючи власні спостереження.

Поширення граків

Аспірантка відділу фауни і систематики хребетних Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Валерія Дупак проводить дослідження із з'ясування особливостей поширення на території України граків (Corvus frugilegus). Особливо потрібною є інформація про розміщення їхніх гніздових колоній – цікавить інформація як про наявність колоній, так і про їх відсутність на території населеного пункту чи в його околицях. Якщо ви знаєте місце розташування колонії або впевнені, що такої колонії поблизу вашого населеного пункту немає – перейдіть за посиланням та заповніть невелику анкету.

Вивчення білого лелеки

Заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника, кандидат біологічних наук Віталій Грищенко багато років вивчає білого лелеку (Ciconia ciconia), його поширення в Україні, міграції та гніздування. Усі дані щодо цього виду необхідно надсилати на його електронну адресу: aetos2@ukr.net. Збір матеріалів проводиться за кількома темами:

  • з 1992 року здійснюється моніторинг за гніздовою популяцією. Для участі у програмі необхідно провести облік гнізд білого лелеки та кількості пташенят у них в одному або декількох населених пунктах хоча б протягом одного гніздового сезону. Більше інформації
  • збір даних щодо строків вильоту пташенят із гнізд. Більше інформації
  • зустріч літніх зграй білих лелек. Більше інформації
  • збір даних щодо строків весняної міграції виду. Інтерес становлять дати прильоту птахів в окремий населений пункт, дати зустрічей пролітних зграй. Більше інформації
  • щодо осінньої міграції – інтерес становлять дати останнього спостереження за птахами в певному населеному пункті та дати зустрічей пролітних зграй. Більше інформації

Поширення рибалочки

Поширення та чисельність рибалочки (Alcedo atthis) на річках та інших водоймах України вивчає кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Наталія Атамась. Інформацію потрібно надсилати на електронну пошту atamasnataly@gmail.com, а більше інформації про дослідження та необхідні дані за посиланням.

Також Наталія Атамась збирає інформацію про випадки гніздування птахів в омелі білій (Viscum album). Для чого це потрібно, читайте в матеріалі.

Інформацію прохання надсилати на електронну адресу: atamasnataly@gmail.com

Пролітні зграї сірого журавля

Інформацію про пролітні зграї сірого журавля (Grus grus) збирає львівський орнітолог Ганна Кузьо: анкета.

Види, щодо яких вчені потребують даних, легко впізнавані і добре знайомі всім любителям природи. Ваші дані можуть допомогти краще зрозуміти, як зберегти природу. 

Максим Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: