Гриб Саркоцифа – індикатор чистого лісу

Під час весняної мандрівки лісами Національного природного парку "Дермансько-Острозький"  або лісами в інших парках та заповідниках, серед поодиноких квітів та торішнього опалого листя можна помітити симпатичний гриб – саркосцифу яскраво-червону. Його яскраве забарвлення, маленькі розміри та незвичайна форма приваблюють погляд серед сірого лісу, наче це не гриби, а червоні ягоди.

Ельфійська шапка, дельфійська чаша, бабине вушко – деякі народні назви цього гриба. 

Саркосцифа яскраво-червона поодиноко росте на відмерлій деревині, але інколи її можна зустріти невеликими групами. Зовнішній вигляд нагадує чашу або бокал, внутрішня частина яскраво-червоного кольору, а зовнішня – білувата. Ніжка невелика, білуватого кольору, висотою 1-3 см.

Є відомості, що саркосцифа яскраво-червона має лікувальні властивості і використовувалася індійськими племенами у народній медицині як кровоспинний засіб. Саркосцифа – своєрідний екологічний індикатор чистого довкілля, тому поблизу забруднених промислових міст, шосейних доріг ви не знайдете цього гриба.

Надія Павлова, завідувач сектору еколого-освітньої роботи та рекреації Національного природного парку Дермансько-Острозький

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: