Як врятувати пташку, щоб не наробити гірше?

Пташуня — так наша п’ятирічна доня назвала сокола-боривітра. Він, кволий і поранений, стояв на трасі біля Трускавця. Посеред дороги. Не втікав і не боровся за життя. Як нам вдалося його врятувати і як правильно допомагати птахам — в історії однієї пташки. Забігаючи наперед, — не всіх пташок потрібно рятувати.

Коли ми зустріли Пташуню, з-під його крила текла кров.

Пташка отак і сиділа на руці з напівзаплющеними очима, навіть не пробувала тікати.

Розгублена серед траси, я згадала пост моєї подруги — там йшлося, що часто, намагаючись допомогти пташці, ми їй робимо гірше. Фактично — просто викрадаємо від батьківського гнізда. Особливо це стосується маленьких злетків — то пташки, які тільки-но вилетіли з гнізда і ще не вміють добре літати.

Їх потім розшукують батьки і не можуть знайти. А ми - часто просто не спроможні надати їм потрібну опіку. Отож, я вирішила подзвонити подрузі, яка скерувала мене до орнітологині Ганни Кузьо. Я вислала Ганні фото пташки, фото ранки, і ми разом вирішили її забрати, щоб дати відновитися. То був вже молодий самостійний птах, а не маленьке пташеня.

Був вечір п’ятниці, і в невеличкому містечку Трускавці ми не знайшли жодного ветеринара. Ніхто не працює з птахами. За порадою Ганни звернулися до ветеринара Ірини Снопко і разом лікували пташку онлайн. Зупинили кров, обробили рану антибіотиком, дали їсти і залишили відпочивати.

Ветеринар порадила зробити для пташки темну тісну коробку з отворами для повітря і постелити щось м’яке. Погодувати і так залишити до ранку, адже Пташуні необхідний спокій. Також зараз, поки рана свіжа, варто обмежити рухи — саме для цього і треба вибрати невелику коробку.

Пташці не можна давати пити, а їсти — треба купити печінки. Подрібнити на маленькі шматочки і давати з пінцета. Першого дня пташка з’їла зовсім трішки. І дрімала собі до ранку.

Наступного дня Пташуня наче ожила — вона вже не кволо торкалася м’яса дзьобом, а виривала його з наших рук великими шматками, дряпалася і намагалася втекти.

Ганна казала — це добре, хоче жити.

На Пташуню чекала реабілітація у Домівці врятованих тварин

За день ми повернулися до Львова і передали птаха Домівці врятованих тварин — там було багато друзів, таких же соколят-боривітрів, які відновлювалися.
Кілька тижнів ми провідували сокола, приносили смаколики, аж поки птаха не відпустили у дику природу.

Для доні ця історія стала дуже повчальною — тепер ми часто ходимо до реабілітаційних центрів для тварин із смаколиками

Переважно пташенят не потрібно рятувати. Щоб вас не мучила совість, що ви покинули беззахисне пташа — відійдіть та зачекайте. За декілька хвилин дорослі птахи прилетять годувати своїх підлітків.

Ганна Кузьо радить, як поводитися, якщо ви зустрінете поранену пташку чи маленьке пташеня

"Літо — це пора пташенятопаду. Молоді злетки (які лише недавно злетіли з гнізда) ще не вміють добре літати, шукати корм та тікати від ворогів. А люди, з добрими мотивами, крадуть їх у батьків з-під носа. Так-так, якщо прислухатися, то ви почуєте крики тривоги дорослих птахів", — каже Ганна.

  1. Переважно пташенят не потрібно рятувати. Щоб вас не мучила совість, що ви покинули беззахисне пташа — відійдіть та зачекайте. За декілька хвилин дорослі птахи прилетять годувати своїх підлітків.
  2. Якщо ви знайшли пташеня боривітра, його потрібно посадити на найвищу точку. Здебільшого боривітри гніздяться у багатоповерхівках, тож плаский дах житлового будинку — ідеальне місце. Не знайшли людей з ключами від даху? Поставте пташенят на гілку, чим вище від землі та котів з собаками.
  3. А якщо батьків і справді з'їв кіт (ви побачили це на власні очі), і ви переконані, що пташеня потрібно забрати додому — то вам же його і доглядати! Це не дешева і досить морочна справа. Добрих людей, яким можна віддати пташеня, немає.
    • Тож якщо ви готові доглядати пташенят самостійно. В такому разі читайте уважно, я розповідаю детально про це у блозі 

Якщо пташеня травмоване, звертайтесь в організації, які надають професійну допомогу диким птахам:

Якщо не готові виділяти свій час і гроші на догляд за пташеням, то не забирайте його. Залиште його в руках природного добору.

Світлана Блінова, контент-менеджерка wownature.in.ua

Ганна Кузьо, орнітолог, популяризаторка бьордвочингу в Україні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: