Що таке ревайлдинг і як це роблять в Україні

Що таке ревайлдинг? 

"Ревайлдинг" (rewilding, від wild - дикий, природний) – це прогресивний підхід до збереження природи. Він передбачає повернення природних систем до стану, коли природа може дбати про себе сама.

Екологи заявили про необхідність відновлення дикої природи задля росту біорізноманіття ще 30 років тому. 

Це відбувається шляхом відновлення природних процесів, наприклад природного режиму водойм, відновлення ролі великих травоїдів у ландшафтах та відновлення харчових ланцюгів через поступове повернення зниклих видів тварин в їх звичні ареали проживання і відновлення природного балансу видів.

Нам потрібно зробити більше, ніж просто захистити природу, яка у нас є зараз. Нам потрібно відновити природу шляхом реновації великих територій у всьому світі, починаючи від реліктових лісів і завершуючи прибережними мангровими лісами, від торфовищ до коралових рифів. Природа – наш найкращий союзник, і крок їй назустріч - ревайлдинг. 

Команда Rewilding Ukraine

Коли розпочали цей рух в Європі та Україні? 

Європа поставила собі за мету повернути дику природу на європейську частину континенту ще у 2011 році і впродовж майже десятиліття впроваджує новаторські підходи ревайлдингу. 

Ініціатива Rewilding Europe була створена у 2011 році в Нідерландах. Україна стала частиною цього європейського природоохоронного руху у 2017 році і приєдналася до програми ревайлдингу дельти Дунаю, в якій також беруть участь фахівці з Румунії та Молдови.

Ми хочемо зробити Європу континентом, де буде більше місця для дикої природи, диких тварин та природних процесів

Наразі команда Rewilding Ukraine працює переважно в Одеській області, включаючи територію Дунайського біосферного заповідника і ландшафтного заказника "Тарутинський степ", який є одним з останніх в Європі куточків дикого степу.

Які проєкти реалізують в Україні?

На території Дунайського біосферного заповідника

З 2019 року команда Rewilding Ukraine виступає регіональним координатором міжнародного проєкту "Pelican Way of LIFE" (Шлях життя пелікана). Його мета – збільшити кількість птахів, які мешкають на всьому шляху міграції пеліканів з Європи в Африку. Завдяки спільним зусиллям щоразу більше червонокнижних рожевих і кучерявих пеліканів повертаються у дельту Дунаю, де їх можуть побачити мандрівники.

Дельта Дунаю

Найважливішим проєктом Rewilding Ukraine у 2020 році стала участь у відновленні озера Картал та інших водно-болотних угідь дельти Дунаю.

Обвалування заплави навколо озера для сільськогосподарських потреб і будівництво системи шлюзів на протоках, які пов'язували Картал з Дунаєм та іншими Придунайськими озерами, змінило природний водний режим. Торік через дамбу, що розділяє озера Картал і Кугурлуй, були прокладені труби, і таким чином зроблено ще один крок до відновлення водообміну між озерами. Наступним кроком стане прочищення природних каналів між Карталом і Кагулом, а також покращення водообміну з Дунаєм. Такі кроки допоможуть відновити природний баланс озер і повернути в ці місця рідкісні види риб та птахів.

Кулани
Випуск коней у дельті Дунаю

Повернення на острів Єрмаків та Кубану коней, які є нащадками дикого коня тарпана, якого можна було зустріти в цих місцях ще в ХІХ ст. Цей проєкт також націлений на підтримання у заповіднику природного випасу, що позитивно впливає на біологічне розмаїття та стан рослинності на островах і знижує ризик пожеж. З цією ж метою у грудні 2020 року були випущені лані та благородні олені.

У 2020 році з ініціативи Одеського зоопарку в дельту Дунаю були випущені три молодих пугачі. Малюки вилупилися в неволі, а через п'ять місяців були переміщені в Дунайський біосферний заповідник. Пугачі – природні вороги дрібних гризунів, які розоряють гнізда, і особливо щурів, у яких на цій території зовсім не було ворога. Але свого часу пугачів теж цілеспрямовано винищували як шкідників. Відтак, популяції цих благородних птахів збереглися тільки на Поліссі і Сході України. Всього в Дунайський біосферний заповідник планується випуск 20 особин протягом п'яти років.

У ландшафтному заказнику "Тарутинський степ"

У Тарутинський степ повернулися 20 диких куланів, яких привезли із заповідника "Асканія-Нова". Червонокнижні кулани сотні років тому були частиною цієї екосистеми, але надмірна оранка степу та полювання призвели до повного зникнення виду з території України. Планується, що до 2035 року в Тарутинському степу буде пастися 250-300 таких тварин.

У ландшафтний заказник було випущено 17 степових бабаків. Ці тварини дуже позитивно впливають на ґрунт та на стан рослинного покриву. Водночас бабаки не конкурують за їжу з іншими травоїдами, оскільки харчуються лише дуже молодими рослинами. Степові бабаки колись населяли район Тарутинського степу, проте інтенсивне сільське господарство та полювання фактично знищили їх популяцію у цих місцях. Передбачається, що стабільна колонія утвориться тут протягом 5-10 років.

У 2016 році незаконною оранкою тут було пошкоджено близько 1000 гектарів незайманого степу

Проведена робота з відновлення дикого рослинного покриву. У 2016 році незаконною оранкою тут було пошкоджено близько 1000 гектарів незайманого степу. Фахівці Rewilding Ukraine провели роботу зі збору насіння диких рослин, а потім висіяли їх на розрівняних ділянках. Так була закладена основа для подальшого самовідновлення степу Цей проєкт – частина зусиль з відновлення біорізноманіття та природних процесів саморегуляції степової екосистеми. Робота була розпочата ще у 2019 році за фінансової підтримки програми "Ландшафти під загрозою".

Наше покоління має можливість першим в історії людства відродити, а не знищити природу на європейській частині континенту як за кількісними, так і якісними показниками екосистеми. 

Команда Rewilding Ukraine

Facebook Instagram Twitter сайт

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: