Як мандрувати до високогірних озер, щоб їх не знищити?

Серед високих гір у Карпатах озеро Бребенескул віддзеркалює небо. Це найвисокогірніше озеро в Україні, воно розташоване на висоті 1801 м над рівнем моря. Озеро лежить на дні льодовикової заглибини. Йому ймовірно близько 10-15 тисяч років. З гір зсунулася маса льоду. І видавила озерну улоговину – це так звана чаша озера.

Отож, озеру 10-15 тисяч років, але наші діти можуть замість нього побачити смітник. Як і замість деяких інших високогірних озер. Чому? 

Бо ми там купаємося з милом, палимо вогнища, розкладаємо намети, рвемо рідкісні кущі для підстилки під намет. 

Озеру – 10-15 тисяч років, але наші діти можуть замість нього побачити смітник

1. Перед походом поцікавтеся, де можна розкласти намет

Біля берегів озера ростуть унікальні рослини червона рута (рододендрон), наскельниця лежача, сосна гірська (жереп). Ще кілька років наметів і витоптування і навколо може бути просто болото. 

Після однієї ночі в наметі рослинний покрив під ним вже не такий красивий. Коли там розкладають цілі табори, все навколо просто стоптується. 

І найгірше для підстилки під намет не треба рвати червонокнижні рослини. Краще розкласти його у більш м’якому місці. 

Працівники Карпатського біосферного заповідника на карті позначили зручні місця, де є і дрова і вода, і підготовлені місця для наметів. Це зовсім поруч з озером. А щоб побачити його на світанку, можна просто тихенько пройтися кількасот метрів. На старті маршруту на КПП візьміть карту з такими місцями.

Наскельниця лежача

2. Ідею покупатися, шампунь і "галу"  залиште вдома

Озеро Бребенескул наповнюють опади, кілька струмків згори, ґрунтові води, води з льоду, які тануть. Тут найчистіша вода, яку тільки можна уявити. З озера розпочинається річка Бребенескул, яка впадає у річку Тиса, а вона тече 5-ма країнами: Україною, Румунією, Словаччиною, Угорщиною, Словенією. 

І тут 20 мандрівників заради фото в інстаграмі залазять у цю найчистішу воду. 

Після фото треба ж помитися перед ночівлею. Чи помити посуд. І тут стається найгірше мило і шампунь дуже агресивно впливають на мікрофлору, наприклад, останніми роками зникають багато рідкісних видів ракоподібних. З часом такі озера можуть навіть почати "цвісти".

3. Вогонь у спеціальних місцях, а консерви і пакети несемо додому

Ви точно знаєте, що вогонь не можна розводити у таких місцях, і точно знаєте, що для цього не можна рвати гілку жерепу сосни гірської. Скажіть це тим, хто таке робить, будь ласка. 

Про місця для вогню також можна довідатися з карти або поцікавитися картами у працівників. 

Залишені консерви і пакети тисячі років залишаються там же. Сміття потрапляє у воду, і найчистіша вода стає брудною. 

Трохи соромно, коли діти-волонтери потім це збирають за дорослими мандрівниками.

Є просте правило все своє з гір треба знести донизу і викинути в смітник. 

Працівники Карпатського біосферного заповідника на карті позначили зручні місця, де є і дрова і вода, і підготовлені місця для наметів. Це зовсім поруч з озером. А щоб побачити його на світанку, можна просто тихенько пройтися кількасот метрів. На старті маршруту на КПП візьміть карту з такими місцями.

4. Не їхати на джипі до високогірного озера

Коли важка техніка проїжджає по вологих місцях, вона руйнує рослинний покрив і робиться ерозія. Потім в час дощів довго ці місця не заростають. 

Якщо в цьому місці взагалі припинити проходження людей у високогір’ї 1 см гумусу відновиться аж за декілька сотень років.  

Так, джип чи квадроцикл руйнують за секунду, а відновлюватися все буде сотні років. 

5. Читайте знаки і запитуйте

Служба охорони у кожному парку  слідкує за інформаційними знаками, де вказано, що і де можна робити, а що ні. Вони ваші помічники у мандрах, які підкажуть, як мандрувати так, щоб не нашкодити природі. 

Світлана Блінова, контент-менеджерка сайту wownature.in.ua

Микітчак Тарас, Карпатський біосферний заповідник 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: