Які бджілки починають працювати навесні першими?

Як тільки починає пригрівати сонце, піднімають голівки дивовижно сині квіти проліски, навіть їхні тичинки забарвлені густою синьою фарбою. А над квітами вже дзижчать невгамовні домашні бджоли. А серед них, ніби краплини сонця, літають, шукаючи, де ще залишився солодкий нектар, бджілки-осмії, трохи схожі на джмелів у своїх пухнастих шубках, але менші за розміром та й більш сумирні.

Хто вона, осмія?

Перший гість на синіх квітах — осмія рудочеревцева (Osmia cornuta Latreille), починає літати вже на початку квітня і працює до кінця травня.

Осмія

Самичка цього виду має чорний кожушок із довгих волосків на спинці, а черевце в яскравих червоно-оранжевих волосинках. Натомість у самців голова спереду та передньоспинка в довгих густих сріблясто-сірих волосинках, а черевце — в рудуватих. Трохи пізніше починають літати осмії інших видів. Вони також будуть шукати солодкий нектар та місце для майбутньої домівки.

Улюблениця органічних землеробів

Хоча осмія й маленька комашка, але запилює квіти багатьох видів рослин, тому й цінується садівниками, бо хто краще за неї зможе потурбуватись про майбутній урожай? Адже за сприятливих умов дві самички можуть запилити квіти на цілій яблуні. Тому прихильники органічного землеробства намагаються будь-що принадити осмій до свого саду, навіть штучні гнізда створюють. Проте в Національному природному парку  "Нижньосульський"  ніяких штучних споруд для осмій можна не робити. Тут вистачає покрівель із рогозу, старих і новітніх, також сухих стебел і гілок, придатних для побудови гнізд. Якщо осмія зробить гніздо навіть в землі, воно залишиться цілим —  її не потурбує трактор.

Як вони живуть? 

Осмії, на відміну від бджоли домашньої, живуть не сім’ями, а невеликими колоніями. Ранньою весною починають літати самці та самички. Життя самців коротке, до 20 днів. Самички живуть довше, до 1,5 місяця, і після парування вони шукають місце для гнізда. У порожнистій стеблині чи в іншому придатному для створення оселі місці осмія відкладе кілька яєць, причому для кожної майбутньої личинки збудує окрему комірочку, заповнить її сумішшю нектару та пилку, а потім відділить земляною перегородкою. З яєць личинки виходять влітку, живляться кормом, який заготувала для них турботлива матуся, ростуть, а на початку осені заляльковуються в тій же комірці й сплять в ній до весни.

Чи є у них вороги? 

Так, на них нападають птахи, їхні гнізда розоряють миші, щоб поласувати солодким вмістом, потерпають вони від хвороб і паразитів. Людина може допомогти осміям, узявши під свою опіку. Не так важко зробити для осмій оселю з нарізаних трубочок, захистити від хижаків і паразитів, а також від бездумних  "господарів", що спричиняють осінні та весняні підпали, від яких дуже потерпають лялечки осмій, бо в цей час міцно сплять у своїх комірках і не можуть втекти від підступного вогню.

А хто потім прилітає до квітів? 

Згодом до весняних квітів прилетять заклопотані басовиті джмелихи, що вже влаштували свої гнізда й п’ють нектар, бо дуже зголодніли, та збирають його і пилок для своїх малюків. Побачимо й інших диких бджолиних, а коли повітря наповниться ароматом квітучої весни, завітає велетенська чорно-фіолетова червонокнижна бджола-тесля. У НПП  "Нижньосульському"  для неї є безліч старих дерев та дерев’яних споруд, в яких вона будує свої гнізда, тому часто цю гарну і корисну комаху можна побачити тут на різних квітах. 

З. Л. Берест, ентомолог парку, кандидат біологічних наук 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: