Чому навесні і на початку літа у лісі не можна галасувати?

Малята вдома

Спокійний вечір. Пахне домом і свіжою випічкою. Немовля завершує свою молочну вечерю і помалу засинає. Навшпиньки ходять і тато, і пес – сполохати малюка означає ще три години вкладань і сліз.

І тут у вашу квартиру вривається дядько з криками "ВААААСЯЯЯЯ! ШО ТАМ ШАШЛИК? ВЖЕ НА ШАМПУРАХ?!" А потім бере бензопилу і починає різати колоду на дрова. "РРРРРРР" , – вона гуде, як скажена, хвилин 15. Потім ще у вашу квартиру заходить з десяток друзів Васі – і щонайменше кілька годин вони гучно тусять, з колонкою і музикою. Ще згодом приєднується кум Васі, заїжджає до вашого дому просто на квадроциклі, розбиваючи на болото все навколо.

Звучить все дивно, погоджуюся.

Але саме так виглядають наші галасливі пікніки в лісі у сезон тиші.

Що таке режим тиші?

З 1 квітня у тваринок розпочинається сезон кохання. Вони любляться, у них народжуються діти, і аж до 15 червня вони опікуються тим, щоб малята дали собі раду і стали самостійними. Режим тиші запровадили в Україні, щоб ми не заважали їм.
Ліс – це їхній дім. У них немає звукоізолюючих стін, як у наших квартирах.

Тому в цей час дуже важливо розуміти те, що ви приходите у дім, де щойно народилися немовлята. І там не можна робити нічого, що може бути надто галасливим та сполохати тварин.

Наприклад – галасувати, їздити на транспорті, запускати феєрверки, голосно слухати музику, палити вогнища.

Шум може надто сильно злякати тварин та пташок. Через це вони можуть навіть залишити домівку – гніздо чи нору. А дитинчата – загинуть від голоду і холоду.

Гуляти в лісі у цей час можна. Головне – розмовляти негучно, не кричати, не слухати музики.

Пташенята лелеки чорного у Поліському заповіднику

Що не можна робити в цей період?

  • розкладати вогнища, проганяти свійських тварин чи використовувати автотранспорт поза місцями, спеціально відведеними для такої діяльності;
  • під’їжджати до берегів на плавучих засобах з працюючим двигуном;
  • рвати квіти, адже зірвані рослини не дадуть насіння;
  • ловити метеликів: вони не лише прикрашають природу, а й запилюють рослини;
  • руйнувати мурашники, адже санітарами лісу є саме мурахи, які не дають сильно розмножуватися комахам-шкідникам;
  • чіпати пташині гнізда та нори – потривожені тварини можуть покинути гніздо чи нору, а прим’ята трава або зламана гілка роблять їх помітними для хижаків;
  • пташенят та дитинчат тварин – це змінює запах малят, тож їх можуть покинути батьки, а за таких умов вони не виживуть у дикій природі.

*Урядовий портал

У сезон тиші важливо розуміти те, що ви приходите у дім, де щойно народилися немовлята. Якщо сполохати пташку, вона може залишити гніздо з дитинчатами, і вони загинуть.

Не будьте "Васями". І друзям розкажіть. Нехай малята собі спокійно ростуть.

Світлана Блінова, контент-менеджерка wownature.in.ua

За порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин передбачена відповідальність у вигляді штрафу (стаття 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення): громадяни – від 510 до 850 гривень; посадові особи – від 850 до 1190 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: