“Дарвайка” і “Стримба”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2017 року. Площа складової частини "Дарвайка" становить 1588,46 га, а "Стримби" – 260,65 га. Їх буферні зони займають площі відповідно 312,32 га і 191,14 га. Розташовані в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняються національним природним парком "Синевир".

"Дарвайка" та "Стримба" розміщені на хребтах Пішконя та Стримба у Внутрішніх (Привододільних) Ґорґанах у межах висот 850-1707 м над рівнем моря. Букові праліси "Дарвайки" і "Стримби" є унікальними з точки зору збереженості їх верхньої межі, яка тут носить виключно природний характер, а також висотного поширення бука – до 1400 м над рівнем моря і вище, адже зазвичай у подібних умовах вона не перевищує 1350 м. Їхня природна верхня межа почасти сформована буковим криволіссям з включеннями душекії зеленої та сосни гірської. Тут бук під впливом лавин та інших кліматичних чинників часто набуває форми "стелюхів".

Окрім лісів, тут є значні площі субальпійських луків, вкритих суцільним килимом чорничників, які невпинно відступають під натиском лісу. Це, власне, і є яскравий приклад вертикальної експансії бука лісового. Флора і рослинність цих лук, так само, як і букових деревостанів, є характерною для усіх Карпат. Серед типових лісових видів, таких, як ломиніс альпійський, скополія карніолійська, беладона звичайна та ін., зростають 6 ендемічних видів: дзвоники ялицеві, волошки карпатська й мармароська, королиця ротундолиста, жовтець карпатський і смілка сумнівна.

Фауна включає специфічний комплекс бореально-гірських видів, зокрема великих хижих ссавців: ведмедя, вовка, рись, а також дрібних видів – кота лісового, видру і горностая. Із місцевих птахів найцікавішими є лелека чорний, підорлик малий, орел-карлик, змієїд і беркут. Традиційно багатим є різноманіття мешканців дупел, серед яких голуб-синяк, сичик-горобець, сич волохатий, сова довгохвоста, жовна зелена, дятел білоспинний та багато інших хребетних і безхребетних тварин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: