“Квасовець” і “Вільшани”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2017 року. Площа складової частини "Квасовець" становить 561,62 га, а "Вільшани" – 454,31 га. Їх буферні зони займають площі відповідно 333,63 га і 253,85 га. Розташовані в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняються Національним природним парком "Синевир". Безпосередньо межують зі складовою частиною "Уголька-Широкий Луг" на території Карпатського біосферного заповідника.

"Квасовець" і "Вільшани" розміщені на західних мегасхилах Полонини Красна Полонинсько-Чорногірського хребта. Тут, від 650 м над рівнем моря і до верхньої межі лісу, бук формує безперервний ліс, в якому подекуди трапляються смереки і ялиці та бiля верхньої межi лiсу –  яворово-букові угруповання. Верхня межа лісу переважно є штучною, хоча місцями вона зберегла свій природний характер і сформована хвойними деревостанами та криволіссям із сосни гірської і душекії зеленої. Флора місцевих букових лісів є доволі бідною і нараховує лише 187 видів вищих судинних рослин.

Особливо важливою групою безхребетних тварин цього лісу є комахи – ксило- і сапроксилобіонти, зокрема жуки. Вони, як правило, є реліктами і в своєму розвитку прив’язані до пралісів та старовікових деревостанів, оскільки мають високі вимоги до якості і кількості мертвої деревини, бо потребують значних об’ємів мертвої деревини. Тут виявлено 17 видів таких організмів, тоді як загалом у Європі реліктових видів жуків-ксилобіонтів, пов’язаних із пралісами, відомо 135 видів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: