“Іршавка” і “Великий Діл”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2017 року. Площа складової частини "Іршавка" становить 93,97 га, а складової частини "Великий Діл" – 1164,16 га. Вони об’єднані в компонентний кластер спільною буферною зоною площею 1275,44 га. Розташовані в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняються національним природним парком "Зачарований край".

"Іршавка" і "Великий Діл" – це букові праліси, що зростають у межах висот 400-1085 м над рівнем моря у центральній частині Гутин-Вигорлатського хребта. Особливістю місцевих букових екосистем є їхнє існування в умовах специфічного, характерного для приполонинних лісів, холодного мікроклімату. Через це тут сформувалися унікальні для Карпат реліктові комплекси зі сфагновими оліготрофними болотами. Флора місцевих чистих бучин небагата – тут заледве нараховується сотня-друга видів, серед яких анемона дібровна, зубниці залозиста і бульбиста, ряст порожнистий та інші весняні квіти.

Цей ліс є домівкою для тварин, типових для нижнього лісового і передгірного поясу Українських Карпат. Серед них є низка рідкісних, ендемічних і реліктових видів, зокрема рись, кіт лісовий, видра, підковоноси малий і великий. Як і в інших пралісах, тут мешкає чимало тварин, пов’язаних із дуплами і мертвими деревами. Це такі кажани, як нічниця довговуха і широковух європейський, а також птахи – жовна зелена, дятел білоспинний, дятел трипалий, сова довгохвоста та інші. Особливий інтерес становить місцева ентомофауна, але вона ще чекає на своїх дослідників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: