“Сатанівська Дача”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2017 року. Площа – 212,01 га, буферна зона – 559,37 га. Розташована в межах Полонсько-Подільсько-Молдовського Букового Лісового Регіону. Охороняється національним природним парком "Подільські Товтри".

"Сатанівська Дача"  – осередок букового лісу, який зростає на території Подільської височини в межах середньої частини Товтрової гряди. Клімат тут помірно-континентальний із річною кількістю опадів від 540 до 640,0 мм, що є критичним показником для бука. Тому ці ліси характеризуються унікальною пристосованістю до значно нижчої вологості та більш посушливого літа. Загалом це найбільший і найсхідніший суцільний буковий лісовий масив – далі на схід бук лісовий представлений лише поодинокими деревами.

У місцевих бучинах деревний ярус формують також граб, дуб звичайний, клен гостролистий, ясен, явір і черешня. У підліску зростають бруслина європейська і бородавчаста та ліщина. Флора вирізняється значною кількістю ефемероїдів – весняних квітів, серед яких анемони дібровна і жовтецева, рясти порожнистий і бульбистий, зубниця залозиста, цибуля ведмежа та ін. Зростають тут і реліктові види – копитняк європейський і плющ.

Фауна "Сатанівської Дачі" є дуже збідненою, оскільки не містить практично жодних карпатських чи поліських видів. Тут немає великих хижих ссавців, за винятком рідкісних наскоків вовків, а копитні представлені лише козулею і диким кабаном. Доволі численними й різноманітними є рукокрилі. З птахів інтерес представляє пугач, який зрідка гніздиться на цій території. Загалом місцева фауна є характерною для центрального Поділля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: