“Чорногора”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2007 року. Площа – 2476,8 га, буферна зона – 12925,0 га. Розташована в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняється у складі Карпатського біосферного заповідника. Безпосередньо межує з Карпатським національним природним парком.

"Чорногора" охоплює ділянки від нижньолісового до верхньолісового рослинних поясів у межах висот 600-1650 м на пiвденному макросхилi Чорногiрського хребта. Домінують тут мішані ліси з бука, ялиці та ялини. Досить часто зустрічаються дерева бука і ялиці віком до 300-350 років і діаметром відповідно 1,3 м і 1,8 м. Чисті букові праліси займають тут лише близько 20% від загальної площі пралісів. Флора "Чорногори" є доволі бідною і включає типовий набір видів, притаманний для чистих і мішаних букових лісів. Натомість велика кількість старовікових дерев і мертвої деревини сприяє значному різноманіттю лишайників і грибів-сапрофітів.

Тут живуть види тварин, що характернi для всього лiсового поясу Карпат. Саме тут збереглася європейська норка, яка  практично зникла в інших місцях. Величезна кількість старих дуплистих дерев слугує домівками для кажанів-дендрофілів і птахів-дуплогніздників. Серед останніх – 8 видів дятлів, а також низка видів сов,  три з яких занесені до Червоної книги України: сова довгохвоста, сич волохатий та сичик-горобець. Існує рід карпатських і східнокарпатських ендеміків, які в Українських Карпатах зустрічаються лише в Чорногорі – жуки-туруни, красотіл бронзовий, турун трансільванський, трехус складчастий і дюваліус руський. Також на цій території вiдмiчено ендемічний вид – полівку татранську, ареал якої, як донедавна вважалося, не виходив за межi Високих Татр у Західних Карпатах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: