“Кузій-Трибушани”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2007 року. Площа – 1369,6 га, буферна зона – 3163,4 га. Розташована в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняється у складі Карпатського біосферного заповідника. Безпосередньо межує з природним парком "Гори Мараморощини" (Румунія).

Складова частина "Кузій-Трибушани" розміщена у південних відрогах Свидовецького хребта в межах висот 360-1409 м. На нижніх рівнях висотного профілю представлений пояс дубово-букових лісів із домішками граба, явора та інших деревних видів. Вище 400 метрів над рівнем моря панують букові ліси та праліси. На певних ділянках зустрічаються угруповання з включеннями ясена, клена гостролистого, тису ягідного, дуба скельного тощо. Тут зростають такі теплолюбні види, як дерен справжній або кизил, свидина кривавочервона, жовтець кашубський і живокіст Попова.

Також тут мешкають типові для лісового поясу Карпат види тварин. Особливістю цієї території є наявність низки печер і штолень, з якими тісно пов’язане існування близько 10 видів рідкісних кажанів – підковоносів малого і великого, нічниць великої, гостровухої, водяної, вусатої і довговухої, широковуха звичайного та ін. Велика кількість старих дуплистих дерев надає прихисток кажанам-дендрофілам і птахам-дуплогніздникам. Серед них усі 10 видів дятлів, типових для широколистяних лісів, а також різноманітні сови. На цій території гніздиться і один із найрідкісніших представників нашої орнітофауни – орел-беркут, занесений до Червоної книги України. Доволі численною тут є й ескулапова змія (або полоз лісовий), яка є повсюдно рідкісною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: