“Свидовець”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2007 року. Складова частина "Свидовець" є одним з найцінніших із флористичного й фітоценотичного погляду районів Карпат. Площа – 3030,5 га, буферна зона – 5639,5 га. Розташована в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняється у складі Карпатського біосферного заповідника.

Складова частина "Свидовець" розміщена на схилах Свидовецького хребта в межах висот 720-1350 м. Тут умови оптимальні для букового пралісу, в якому, окрім бука, зростають явір, клен гостролистий, ясен звичайний і в'яз шорсткий. Флора "Свидовця" особливо багата і різноманітна. Індикатори букових пралісів представлені червонокнижними лишайниками: лобаріями широкою і легеневою, уснеями квітучою та найдовшою, а гриби – герицієм коралоподібним і клаваріадельфом товкачиковим.

У місцевих пралісах представленi тварини, що є типовими для всього лiсового поясу Карпат. З рідкісних птахів тут зустрічаються сова довгохвоста, сич волохатий і сичик-горобець. Також тут відмічено усі види дятлів, що характерні для широколистяних лісів. Окремі з дуплогнізників, наприклад дятел білоспинний і голуб-синяк, за межами пралісів практично не зустрічаються або ж є  надзвичайно рідкісними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: