“Мараморош”

У Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 2007 року. Площа – 2243,6 га, буферна зона – 6230,4 га. Розташована в межах Карпатського Букового Лісового Регіону. Охороняється у складі Карпатського біосферного заповідника. Безпосередньо межує з природним парком "Гори Мараморощини" (Румунія).

"Мараморош" – цей ліс простягається від 380 до 1680 м над рівнем моря на пiвнiчному мегасхилi Рахiвських гір. Тут поширені переважно букові та мішані буково-ялинові і буково-ялицеві природні ліси, а також є цінні з наукового погляду угруповання букових пралісів з включеннями тиса ягідного і липи широколистої. Флора "Мараморошу" досить багата – тут зростає чимало реліктових і ендемічних видів, наприклад, така рослина – вовна гірська пухнаста, яка є доволі рідкісною.

У місцевій фаунi представленi тварини, які характернi для всього лiсового поясу Карпат. Серед них найбільш значущими є великі хижі ссавці – рись, вовк і ведмідь. Також тут збереглася європейська норка та її найближчий конкурент – видра, обидва види занесені до Червоної книги України. У старих штольнях на території буферної зони літують і зимують понад 10 видів кажанів, серед яких є кілька повсюдно рідкісних видів. Ще кілька видів рукокрилих надають перевагу дуплам у старих деревах. Скелястий ландшафт "Марамороша" полюбляють соколоподібні, зокрема сапсан, чеглок і боривітер звичайний. Тут також чимало видів безхребетних карпатських та схiднокарпатських ендемiкiв, які зустрічаються в Українських Карпатах тільки в Мармарошах – турун Фабра, небрія трансільванська і трехус карпатський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вас може зацікавити

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: